Ayat Cinta

Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Az-Zumar:53)

Thursday, May 18, 2017

Du'a on Arafah Day.

One of my friend, was chosen to go to Mecca in Hajj Season last time. We work under same company that help the people to go for Hajj and Umrah.

Last time, when she was there- in Mecca, I ask her to recite my dua' that I have wrote on a paper. At the times I was writing the dua', I just thinking of my family in this dunya and hereafter. I dont think about the marriage and with whom I want to marry. But, without a deep thinking in my head, I just wrote at the last sentence of the dua', may Allah grant me with a good spouse that I love and Allah love.

Then. In the moment that my friend still at the Mecca, one day, I feel that I want to see my soulmate even at that times, I dont have any special relationship with guy. The feeling had comes into my heart. Then. I just repeate the dua'-may Allah give me chance to see my man on that day. I am also keep the Istighfar in between the dua'. 

On the same day, in the evening of the day, I just stop my car at a place to drop my sister at school. At the moment, a man had cross in front of my car. And my mum which sitting behind me said, the man who cross in front of my car is like you. She says that, every second she saw the man, she can see me on him. Also, same goes to my sister. She said the same thing as my mum. I am just keep silence. Dont want to think much.

After that, I saw that person frequently. But I dont have any chance to talk with him. And after a few month, he says that he refuse to know me.

I just keep praying for the best in me and on him.

May Allah grant us with Jannah.

Saturday, May 13, 2017

Jika Anda Seorang 'Sales Person'.

Awak. Kalau awak sales person. Tak kira apa pun awak jual. Awak kena study betul betul apa yang awak nak jual pada orang. Harganya bagaimana, kualiti, function dan etc. lah.. Sebagai customer saya rasa tak puas bila saya tanya,semuanya anda tak ade jawapan.

Keduanya. Kalau anda kerja di kedai branded. Jangan pandang orang pakai selipar jepun, seluar tracks, baju lusuh tu macam tak de duit. Duit dia. Its none of your business. Yang penting, macam mana awak attend customer.

Tak marah. But please. Responsible with your carrier ok. Ni hanya pandangan sebagai customer.

Wednesday, May 10, 2017

Umur 24. Dah andartu ke?

Awak. Umur awak 24tahun dah cakap andartu yang risaukan isu perkahwinan. Abes tu saya yang umur lebih dari itu  apakah sudah bertaraf nenek si bongkok tiga?

Sampai masanya nanti, kahwin ler tu. Tak mau risau sangat. Ada tu jodoh awak. Kalau itu jodoh awak sekalipun, tak kan gerak jugak sebelum sampai waktunya.

Yang penting. Awak prepare diri awak. Awak usaha. Awak doa. Jangan nampak laki hensem je awak try. Lepas kena reject. Awak tukar lagi. Then  awak try lagi. Tak mau k! Jangan gatal. Heh.

Kalau awak suka, awak usaha dan awak doalah. Jadi perempuan awak kena bijak dan tegas. Tak mau meratapi nasib di tepian pantai k. Tak mau jugak lemah dengan ayat manis lelaki. Heheh. Hiasi diri awak dengan pemikiran yang terbuka selain iman. Lepas kawin, baru boleh nak manis manis ala ala gula terlebih.

Yang penting, tanya diri. Kenapa mau kawin? Kenapa mencintai dan adakah benar cinta atau nafsu?

Renung k. Jangan lalai. Akak lempang karang. Mau?

Monday, May 8, 2017

Nak Jadi Orang Lain

Kadang2 pernah terfikir nak jadi orang lain. Hidup orang tu nampak best je semua. Orang tu banyak kelebihan. Kerja. Gaji besar. Cantik. Hensem. Pakaian kemas. Pandai semuanya.

Padahal. Hidup ni. Setiap orang, lain jalan nya. Cume, terpulang pada kita. Macam mana nak bina hidup kita.

Kadang2. Kita tak yakin untuk bina diri kita jadi lebih baik. Mungkin kerana persekitaran kita.

Tapi. Tiap orang. Boleh jadi lebih baik dan yang terbaik. Yakin pada diri. Tapi janganlah terlalu yakin smpai kita sombong. Angkuh. Menunjuk nunjuk.

Life is not about what we have. But. Its all about how you create yourself.